• Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή : 09:30 - 13:30
  • .
  • Τρίτη, Πέμπτη : 18:00 - 20:30
  • .

Ο δρόμος για την αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς

Συνήθως η πλειοψηφία των ατόμων που θα επισκεφθούν ένα διαιτολόγο είναι άτομα με επιπλέον του φυσιολογικού βάρος και από τη στιγμή που θα περάσουν την πόρτα ενός διαιτολογικού γραφείου θέλουν από την επόμενη κιόλας μέρα τα κιλά να φεύγουν από επάνω τους ως δια μαγείας, και ας τα είχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν, αδιαφορώντας για την σωματική τους εμφάνιση.

Βάσει στατιστικών στοιχείων μόνον το 5% όσων μπαίνουν στη διαδικασία απώλειας βάρους καταφέρνουν να διατηρήσουν το βάρος που έχασαν. Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί απλώς συμβιβάζονται ή κάνουν υπομονή για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί ένα πρόγραμμα διατροφής και την αμέσως επόμενη μέρα ξαναθυμούνται τις παλιές κακές συνήθειες που τους οδήγησαν στο επιπλέον σωματικό βάρος.

Επομένως το μυστικό δεν είναι μόνον η συμμόρφωση και η πειθαρχία σε ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα, αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια αυτού το άτομο να αποκτήσει σωστές διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές οι οποίες θα του γίνουν όχι απλώς τρόπος διατροφής αλλά και τρόπος ζωής. Έτσι η επόμενη μέρα μετά την επίτευξη του στόχου δε θα διαφέρει παρά μόνον ποσοτικά με τις ημέρες της δίαιτας.

Το μυστικό στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς βρίσκεται στην αυτοδιαχείριση. Ο ίδιος ο πελάτης είναι αυτός ευθύνεται για τη συμπεριφορά του, για την αντιμετώπισή της και το μελλοντικό σχεδιασμό της. Αρχικά ο διαιτολόγος θα πρέπει να σεβαστεί τις ιδιαιτερότητες του ατόμου, τόσο τις γευστικές, όσο και τις χρονικές. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις κάποιον να φάει κάτι το οποίο πραγματικά απεχθάνεται, αλλά ούτε και να του αλλάξεις το ημερήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του με βάση τη διατροφή. Αντιθέτως, το διατροφικό πρόγραμμα που θα σχεδιαστεί θα πρέπει να συμβαδίζει με το προσωπικό πρόγραμμα του ατόμου, έτσι ώστε να μην του προκαλεί ένα άγχος επιπλέον και κυρίως να οδηγεί σε πραγματικά οφέλη τόσο σε επίπεδο σωματικής, αλλά και ψυχικής υγείας.

Η αλλαγή συμπεριφοράς απαιτεί χρόνο και επιτυγχάνεται μέσα από στάδια από τα οποία περνάει ο ασθενής-πελάτης κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης ενός διατροφικού προγράμματος. Έστω και μικρές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε άμεσα ορατά αποτελέσματα και οφέλη για το άτομο, που θα του δώσουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίσει την προσπάθειά του. Όταν αρχίζει πραγματικά να το βλέπει και να το αναγνωρίζει ο ίδιος ο πελάτης-ασθενής, τότε σημαίνει ότι του έχει γίνει τρόπος ζωής πλέον, το κάνει συνειδητά και ίσως ακόμη τον ευχαριστεί κιόλας.

Ένα μόνιμο άγχος όσων φτάνουν στο γραφείο ενός διαιτολόγου είναι πόσο γρήγορα θα απαλλαγούνε από τα επιπλέον κιλά και κυρίως η διαβεβαίωση ότι αφού θα τα έχουν χάσει με τη βοήθεια διαιτολόγου δεν κινδυνεύουν και να τα ξαναπάρουν. Δικλείδα ασφαλείας δυστυχώς δεν υπάρχει για κανέναν. Αν το συγκεκριμένο άτομο που έφτασε στο στόχο του, επιστρέψει στις παλιές κακές συνήθειες, θα αυξηθεί και πάλι το βάρος του, όπως και την πρώτη φορά και μάλιστα συνήθως πιο γρήγορα και ίσως με γρηγορότερη αύξηση του λιπώδους ιστού, ως αντίδραση-άμυνα του οργανισμού.

Οι υποτροπές είναι φυσιολογικές στην πορεία αλλαγής συμπεριφοράς. Ο διαιτολόγος πρέπει να είναι εκεί για να τον ενθαρρύνει να ξεκινήσει ξανά την προσπάθεια με διαφορετικό, ίσως πιο αργό τρόπο προσέγγισης, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας την επόμενη φορά.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι για να διατηρηθεί μια αλλαγή στη διατροφική και όχι μόνον συμπεριφορά θα πρέπει να υπάρχει κίνητρο που προέρχεται από το ίδιο το άτομο και όχι επειδή το επιβάλλουν κάποιοι άλλοι (σύντροφος, οικογένεια, φίλοι, εργασιακό περιβάλλον). Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι για να απολαμβάνουμε κάθε τι καλό στη ζωή μας πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο και διάθεση.

Μαρκέλλα Μπαϊρακτάρη

    Διατροφολόγος MSc

        6944 296922

    info@diatrofimou.eu

Μοιράσου το: