• Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή : 09:30 - 13:30
  • .
  • Τρίτη, Πέμπτη : 18:00 - 20:30
  • .

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η εγκυμοσύνη είναι από τις πιο έντονες συναισθηματικά περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Η όμορφη αυτή περίοδος είναι και εξίσου καθοριστική για την υγεία τόσο της ίδιας όσο και του εμβρύου. Μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή καθώς και η καθιέρωση ελαφράς σωματικής άσκησης επηρεάζουν θετικά την ανάπτυξη του εμβρύου, την υγεία του νεογέννητου καθώς και τη διατήρηση της υγείας της μητέρας.

Οι μεταβολές στο βάρος της εγκύου εξαρτώνται από το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ=Β/Υ2). Όταν το βάρος της εγκύου κυμαίνεται στα όρια του πίνακα που δίνεται παρακάτω εξασφαλίζεται η καλύτερη έκβαση της εγκυμοσύνης (υγιές βρέφος τελειόμηνης κύηση με βάρος 3,1-3,6 kg).

Βάρος γυναίκας πριν τη σύλληψη Αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη
Χαμηλό σωματικό βάρος (ΔΜΣ<20)12,5-18
Φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ 20-25)11,5-16
Υπέρβαρη (ΔΜΣ 25-30)7-11,5
Παχύσαρκη (ΔΜΣ>30)6-7

Εκτός από τη συνιστώμενη αύξηση βάρους και τα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας η γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να φροντίζει για την ποικιλία και την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνει καθώς και για την έγκαιρη λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών και ιχνοστοιχείων με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγους της. Ακόμη να αποφεύγει το κάπνισμα, το αλκοόλ και όλες εκείνες τις καταστάσεις που εγκυμονούν κινδύνους επιμολύνσεων από τροφές (π.χ. σαλμονέλωση, λιστερίωση, τοξοπλάσμωση). Επιγραμματικά η διατροφή της εγκύου θα πρέπει να ακολουθεί τις παρακάτω γενικές συστάσεις :

  • Ενέργεια: 300 Kcal/ημέρα επιπλέον μετά το 2ο τρίμηνο, με βάση πάντοτε το μεταβολισμό της κάθε εγκύου και τις δραστηριότητές της (1900-2400 Kcal/ημέρα)
  • Πρωτεΐνες:1,3 γρ/kg σωματικού βάρους μετά το 2ο μήνα

Πρέπει να καλύπτονται 50% από κρέας, κοτόπουλο, ψάρι και γαλακτοκομικά και το υπόλοιπο 50% από φυτικές τροφές (όσπρια σε συνδυασμό με ρύζι και ξηρούς καρπούς)

  • Υδατάνθρακες: κυρίως από προϊόντα ολικής, φρούτα και λαχανικά εποχής
  • Λιπαρά: κυρίως από ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και ω-3 λιπαρά οξέα από ψάρια
  • Βιταμίνες: 30 % επιπλέον σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, E, B6 και B12
  • Φυλλικό οξύ (400μg ημερησίως) πλούσιες πηγές : λαχανικά Βρυξελλών, σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, εμπλουτισμένα δημητριακά, όσπρια, συκώτι και εσπεριδοειδή
  • Μέταλλα: προσοχή πρέπει να δοθεί κυρίως σε σίδηρο και ασβέστιο
  • Σίδηρος (διπλάσιος=30 mg/ημέρα μετά το 2ο τρίμηνο). Οι ανάγκες σε σίδηρο καλύπτονται από κόκκινο κρέας, συκώτι, όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά με παράλληλη κατανάλωση βιταμίνης C για καλύτερη απορρόφηση
  • Ασβέστιο (επιπλέον 200 mg/ημέρα-1000 mg/ημέρα). Οι ανάγκες σε ασβέστιο καλύπτονται κυρίως από γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και από μπρόκολα και αμύγδαλα

Προσοχή να μην καταναλώνονται παράλληλα τροφές πλούσιες σε σίδηρο με γαλακτοκομικά.

Γυναίκες που έχουν μη επιθυμητή αύξηση βάρους, υπερέμεση, διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά (δ.δ.) φαινυλκετονουρία (PKU),εμφανίζουν διαβήτη κύησης ή υπέρταση πρέπει να απευθύνονται κατόπιν σύστασης του γυναικολόγου τους σε επιστήμονα διαιτολόγο-διατροφολόγο για τη σωστή διατροφική τους κάλυψη και την ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης τους.

Να μην ξεχνάτε: ΤΑΚΤΙΚΗ ΗΠΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ (περπάτημα, κολύμβηση, τρέξιμο, αεροβική).

Μαρκέλλα Μπαϊρακτάρη

    Διατροφολόγος MSc

        6944 296922

    info@diatrofimou.eu

Μοιράσου το: