• Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή : 09:30 - 13:30
  • .
  • Τρίτη, Πέμπτη : 18:00 - 20:30
  • .

Έλεγχος Σωματικής Κατάστασης

Σκοπός της καταγραφής των σωματικών μετρήσεων είναι ο έλεγχος για τυχόν διακύμανση των δεικτών από τα φυσιολογικά και εν μέρει προστατευτικά όρια για την εξασφάλιση καλύτερου επιπέδου υγείας.

Σωματικό βάρος

Η μέτρηση γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής ζυγαριάς Seca και ελαφρύ ρουχισμό, χωρίς παπούτσια. Καταγράφεται η τιμή που σταθεροποιείται στην ένδειξη της ζυγαριάς, σε κιλά (με ακρίβεια 100 γραμμαρίων, δηλ. 68,4 ή 68,5).

Αναλογία περιμέτρου μέσης-ισχίων (WHR-waist-hipratio)

Το WHR σχετίζεται με την σπλαχνική παχυσαρκία (εναπόθεση κοιλιακού λίπους), η οποία αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, λιπώδους διήθησης ήπατος και διαβήτη τύπου ΙΙ. Η αναλογία υπολογίζεται ως περίμετρος μέσης (εκ.)/ περίμετρο ισχίων (εκ.). Πιο συγκεκριμένα η περίμετρος μέσης αφορά τη μικρότερη περίμετρο της κοιλιακής χώρας, στο ύψος του ομφαλού και η περίμετρος ισχίων τη μεγαλύτερη περίμετρο στην περιοχή των γλουτών.
Ανησυχητικές θεωρούνται οι τιμές όταν ο λόγος της περιφέρειας μέσης προς την περιφέρεια γοφών για τους άνδρες ξεπερνά τη μονάδα και για τις γυναίκες το 0,85.
Μια πρώτη εκτίμηση γίνεται ακόμη και μόνον με τη μέτρηση της περιφέρειας μέσης που για τις γυναίκες πρέπει να είναι μικρότερη από 80 εκατοστά, ενώ για τους άνδρες από τα 94 εκατοστά ή τουλάχιστον <102 για τους άνδρες και <88 εκατοστά για τις γυναίκες για να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι υγείας από το ενδοκοιλιακό λίπος.

Δερματοπτυχές

Πολύ αξιόπιστα αποτελέσματα για το ποσοστό λίπους σώματος δίνονται και με τη μέτρηση συγκεκριμένων δερματοπτυχών του σώματος (π.χ. δικέφαλο, τρικέφαλο, υπερλαγόνιο, ωμοπλάτη) και τη χρήση στανταρισμένων εξισώσεων. Η μέθοδος πραγματοποιείται με τη χρήση ηλεκτρονικού δερματοπτυχόμετρου και προϋποθέτει απόλυτη ακρίβεια στον εντοπισμό και ψηλάφηση του κατάλληλου σημείου (δερματοπτυχή). Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι πιο διαδεδομένη στους αθλητές που έχουν ανεπτυγμένο μυικό σύστημα και πολύ μικρά ποσοστά λίπους ενώ είναι δυσκολότερη για πρακτικούς κυρίως λόγους στους παχύσαρκους.

Εκτίμηση κινδύνου για παθολογικές καταστάσεις

Συνεκτιμώντας την εικόνα του ατόμου με βάση τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν για τον έλεγχο της σωματικής κατάστασης, καθώς και τις πρόσφατες ιατρικές-μικροβιολογικές εξετάσεις, γίνεται μια πρώτη εκτίμηση κινδύνου για παθολογικές καταστάσεις. Όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο γίνεται άμεση παραπομπή στον αρμόδιο γιατρό για περαιτέρω έλεγχο και παρακολούθηση. Επανεκτίμηση του κινδύνου γίνεται μετά από ένα 3μηνο διατροφικής παρέμβασης.

Μέτρηση βασικού μεταβολισμού με το Fitmate (ημερήσιες ανάγκες-καύσεις)

Η μέτρηση του Βασικού Μεταβολισμού πραγματοποιείται με τη μέθοδο της έμμεσης θερμιδομετρίας (μέτρηση της πρόσληψης οξυγόνου και της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα με τη συσκευή Fitmate). Συγκεκριμένα τοποθετείται μία μάσκα σιλικόνης στο πρόσωπο του εξεταζόμενου για 10-15 λεπτά οπότε και καταγράφεται η αναπνοή του ατόμου (εισπνοή οξυγόνου- εκπνοή διοξειδίου).
Δες περισσότερα….

Επικοινωνήστε μαζί μου!

    Με την αποδοχή αυτής της φόρμας αποδέχεστε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας και συμφωνείτε με την αποθήκευση και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων.