• .

Προγράμματα Διατροφής

Υγιεινή διατροφή και έλεγχος βάρους

«Κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν» (Ιπποκράτης)

Εδώ το κύριο μέλημα του προγράμματος διατροφής είναι να σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι πρωτίστως ισορροπημένο, βασισμένο στα πλαίσια της Μεσογειακής διατροφής, αλλά και ευέλικτο έτσι ώστε το άτομο να μπορεί να το ακολουθήσει χωρίς να αναστατώνεται η καθημερινότητά του. Αντιθέτως, στόχος μας είναι η βελτίωση της σε επίπεδο σωματικής ενέργειας και ψυχικής διάθεσης.

Παιδική-εφηβική παχυσαρκία (έλεγχος ανάπτυξης)

Ξεκινώντας από τον έλεγχο της ανάπτυξης ενός παιδιού/εφήβου με τις κατάλληλες σωματομετρήσεις αποφασίζουμε για την πορεία της διατροφικής παρέμβασης η οποία συνήθως στηρίζεται στην τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Κύριος στόχος σε αυτές τις ηλικίες είναι η εναρμόνηση του βάρους με το ύψος όσο το παιδί συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας παιδιών και εφήβων και έχει επιτυχία μόνο εάν υπάρχει κατάλληλη συνεργασία του ειδικού με ολόκληρη την οικογένεια. Κανένα παιδί/έφηβος δεν θα τα καταφέρει εάν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δεν πειθαρχούν και δεν το στηρίζουν με τις πράξεις τους.

Μια ισορροπημένη διατροφή η οποία θα παρέχεται απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων με έμφαση στα 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και στα ενδιάμεσα σνακ αναλόγως της καθημερινότητας του απιδιού/εφήβου (φροντιστήρια, αθλητικές δραστηριότητες), θα προετοιμάσει το παιδί/έφηβο για την ενήλικη ζωή του και οι συνήθειες που θα υιοθετήσει θα το ακολουθούν και μετέπειτα.

Τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο (με σεμινάρια που διοργανώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα) τα παιδιά/έφηβοι αποκτούν βασικές γνώσεις σε θέματα διατροφής κυρίως μέσα από συζητήσεις και διαδραστικές μεθόδους.

Αθλητές (προετοιμασία-παρακολούθηση αθλητών και ομάδων)

Ευτυχώς στις μέρες μας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας ασχολείται με τον αθλητισμό και μάλιστα από μικρή ηλικία. Ανάλογα με το άθλημα, το φύλο, την ηλικία και πολλούς άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την καθημερινότητα του κάθε αθλητή πρέπει να προσαρμόζεται και το ημερήσιο διαιτολόγιό του. Έτσι εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή απόδοση και αποκατάσταση από τυχόν τραυματισμούς ή καταπονήσεις σε προπονήσεις ή/και αγώνες.

Ένα διατροφικό πλάνο λοιπόν μπορεί να είναι είτε σε ατομικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο ομάδας, αναλόγως με το άθλημα και τις προσωπικές ανάγκες του καθενός. Ειδικά για τους αθλητές πολύ εποικοδομητικά είναι τα σεμινάρια που διοργανώνονται με σκοπό την απόκτηση βασικών γνώσεων σε θέματα διατροφής, φυσιολογίας και ψυχολογίας, ώστε ο κάθε αθλητής να συνειδητοποιήσει πως σημαντικό μέρος της μελλοντικής επιτυχίας του εκτός από τη σκληρή προπόνηση και τις θυσίες που αυτή απαιτεί, είναι και η τήρηση βασικών και πιο εξειδικευμένων διατροφικών κανόνων.Ακόμη και στους επαγγελματίες αθλητές και πρωταθλητές η επιτυχία εξαρτάται κατά 60% από τη σωστή προπόνηση και κατά 40% από τη σωστή διατροφή.

Ξεκινώντας από τη διατροφική αξιολόγηση πραγματοποιείται συλλογή δεδομένων για αξιολόγηση και ανάλυση σύστασης σώματος (λιπομέτρηση), ενεργειακού ισοζυγίου (πρόσληψη και δαπάνη ενέργειας- μέτρηση βασικού μεταβολισμού) καθώς και διατροφικών συνηθειών (ημερολόγιο καταγραφής) στο δίπολο αθλητικής απόδοσης και υγείας.

Στη συνέχεια γίνεται η διατροφική παρέμβαση, με παροχή συμβουλών για τους καλύτερους διατροφικούς χειρισμούς στην προπόνηση, τις προαγωνιστικές περιόδους, τους αγώνες, αλλά και σε περιόδους τραυματισμών. Όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο παρέχονται συμβουλές και για την επίτευξη και διατήρηση σωματικού βάρους, σωματικού λίπους και μυϊκής μάζας. Ακόμη έμφαση δίνεται στη σωστή ενυδάτωση και την ορθολογική χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και «αθλητικών τροφίμων» (ροφήματα, τζελ, μπάρες). Εννοείται ότι ακολουθεί η διατροφική παρακολούθηση (παρακολούθηση προόδου, μέτρηση και αξιολόγηση αποτελεσμάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα).

Επικοινωνήστε μαζί μου!

    Με την αποδοχή αυτής της φόρμας αποδέχεστε τους όρους χρήσης της ιστοσελίδας μας και συμφωνείτε με την αποθήκευση και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων.